Η Ιστορία της Ορθόδοξης Αδελφότητας στη Γαληνοτάτη
Ψήγματα ελληνικής παρουσίας στη Βενετία παρατηρούνται ήδη από την περίοδο που η ευρύτερη περιοχή υπήρξε βυζαντινή επαρχία και κυρίως από τα μέσα του Μεσαίωνα. Μετά από την 4η Σταυροφορία, η ελληνική παρουσία διευρυνόταν και υπήρξε αυξητική τάση στους αιώνες που ακολούθησαν, ιδίως μετά από τους εκάστοτε βενετοτουρκικούς πολέμους.
Ο κύριος όγκος ελληνικού πληθυσμού έφτασε στη Βενετία μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453. Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, μεμονωμένα ή ως οικογένειες, αναζήτησαν καταφύγιο στη Βενετία. Οι Έλληνες ακολούθησαν νοερά τα συναισθήματα πολιτισμικής εγγύτητας, τα οποία αποτυπώθηκαν στη ρήση του καρδιναλίου Βησσαρίωνα από την Τραπεζούντα, ότι “η Βενετία είναι σαν ένα άλλο Βυζάντιο”.
Χρονιά ορόσημο για τον ελληνισμό της Βενετίας θεωρείται το 1498. Τότε συγκροτείται το ελληνικό σώμα της εθνικής μειονότητας, «Nazione Graeca», «το Γένος των Γραικῶν» και η Αδελφότητα οργανωμένη, βάσει των κανόνων του βενετικού κράτους, αποτελεί το κέντρο αναφοράς των Ελλήνων της Βενετίας. Οι confratelli είχαν συγκεκριμένα γνωρίσματα, εξαίρετη αντοχή στις δυσκολίες, επινοητικότητα και προσαρμοστικότητα στο νέο περιβάλλον.
Όμως από τα τέλη του 18ου αιώνα έως την ιταλική ενοποίηση, η πολιτική κατάσταση στην ιταλική χερσόνησο ήταν ασταθής και ως απόρροιά της προκύπτει η σταδιακή παρακμή της Αδελφότητας. Με την κατάλυση της δημοκρατίας της Γαληνότατης, το 1797, από τον Ναπολέοντα η αποδυνάμωση της Αδελφότητας εντείνεται και τα επόμενα χρόνια καθίσταται οριστική .
Έτσι παρά τον σημαντικό αριθμό των προσφύγων, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες αναφορές – αν και κάπως υπερβολικές – ανέρχεται στους 4.000 ανθρώπους το 1479, στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ελληνική Κοινότητα αριθμεί πλέον μόλις τριάντα μέλη.
Η παραχώρηση άδειας, το 1456 από τη βενετική Σύγκλητο, για το κτίσιμο ελληνορθόδοξου ναού, η αποπεράτωση του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, το κληροδότημα του Θωμά Φλαγγίνη, και η σπουδαία ελληνική εκδοτική παραγωγή αποτελούν κάποια μόνον από τα επιτεύγματα των Ελλήνων στη Γαληνότατη, από την ίδρυση της Ελληνικής Αδελφότητας έως την πτώση της Βενετίας και από την ύφεση της Ελληνικής Κοινότητας έως τη δημιουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, στα μέσα πλέον του 20ου αιώνα.
Η πτώση της Κωνσταντινούπολης
Ο κύριος όγκος ελληνικού πληθυσμού έφτασε στη Βενετία μετά την Άλωση του 1453. Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, μεμονωμένα ή ως οικογένειες, αναζήτησαν καταφύγιο στη Βενετία ακολουθώντας νοερά τα συναισθήματα πολιτισμικής εγγύτητας που αποτυπώθηκαν στη ρήση του καρδιναλίου Βησσαρίωνα από την Τραπεζούντα, ότι «η Βενετία είναι σαν ένα άλλο Βυζάντιο». Ο αριθμός των προσφύγων ήταν τέτοιος ώστε σύμφωνα με ορισμένες αναφορές - αν και κάπως υπερβολικές - ανέρχεται στους 4.000 ανθρώπους το 1479. Η ανάγκη για επιβίωση και ασφάλεια αλλά και η ελεύθερη άσκηση της ορθόδοξης χριστιανικής λατρείας ήταν τα κριτήρια της προτίμησης των Ελλήνων, που είχαν ήδη ζήσει πλάι πλάι με τους Βενετούς στις ιδιαίτερές τους πατρίδες και στην ίδια την Κωνσταντινούπολη, όπου υπήρχε ακμάζουσα βενετική παροικία εδώ και αιώνες.Οι κινήσεις των Ελλήνων για απόκτηση ορθόδοξου ναού, που έγιναν προσπαθώντας παράλληλα να εκμεταλλευτούν τις όποιες αντιθέσεις μεταξύ Αγίας Έδρας και Πατριάρχη της Βενετίας, συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να στραφούν προς άλλη κατεύθυνση, εγκαταλείποντας προσωρινά το ζήτημα της απόκτησης ναού.