Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας κληρονόμησε από την Ελληνική Κοινότητα της πόλης μια ξεχωριστή συλλογή, η ιστορία της οποίας αντανακλά τη σπουδαιότητα της πιο σημαντικής παροικίας των Ελλήνων στη δυτική Ευρώπη.
Στο πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα του Ινστιτούτου συγκαταλέγεται ο βυζαντινός κώδικας 05, γνωστός ως Μυθιστόρημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένα μοναδικό στον κόσμο, χειρόγραφο διακοσμημένο με υπέροχες μικρογραφίες που πλαισιώνονται από επεξηγήσεις στα ελληνικά με ερυθρό μελάνι, συνοδευόμενες και από παλαιοθωμανική γραφή. Πρόκειται για το αφήγημα του Ψεύδο-Καλλισθένη (14ο αι.), η “Αλεξάνδρου Διήγησις”.
Θεωρείται έργο τριών Βυζαντινών ζωγράφων στο οποίο πιθανότατα αποτυπώνεται το περιβάλλον του Βασιλείου των Κομνηνών της Τραπεζούντας, μέσω των ανατολικών στοιχείων που ενσωματώνονται στις μικρογραφίες.
Στις 250 μικρογραφίες περιγράφονται τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος εικονίζεται ως βυζαντινός αυτοκράτορας – προστάτης. Ο Μακεδόνας στρατηλάτης φέρνει μαζί του το πολιτισμικό κεφάλαιο του Ελληνισμού, μαχόμενος πέρα από τα όρια της αυτοκρατορίας, ως ηγέτης και δίκαιος κριτής.
Είναι μια φανταστική αφήγηση παγκοσμίου φήμης, μεταφρασμένη σε έντεκα γλώσσες, στην οποία απεικονίζονται αριστουργηματικά η γέννηση, η ανατροφή, οι εκστρατείες, οι μάχες, οι πολιορκίες πόλεων, οι συναντήσεις με ξένους ηγεμόνες και ο θάνατος του Μακεδόνα Βασιλιά.